3600 yasasından nasıl yararlanırım

Bu haktan yararlanmak için belirlenen şartlar işe giriş tarihi ile ilgilidir. 18 yaşını doldurmuş olmak şartı ile ilk kez sigortalı olduğu tarih 08.09.1999 öncesiyse, 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan toplam sigorta prim günü 3600 gün olan çalışan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir.

3600 günden nasıl yararlanabilirim?

Böyle bir durumda 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresinin 15 yıl gerekir.

15 yıl 3600 gün yazısı nasıl alınır?

15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı Almak için; İşçi ilk yapacağı iş SGK müracaat ederek 15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı alabilir yazısını alarak işverene yazılı belge karşılığında dilekçe ile sunmalıdır. Vereceği dilekçeye ek olarak da SGK dan aldığı yazıyı eklemelidir.

Bir işçinin tazminat hakkı ne zaman doğar?

En az 1 yıl çalışmış bir işçi kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılırsa kıdem tazminatını hak ediyor. Burada 1475 sayılı yasanın 14. maddesinde bazı istisnalar da sayılıyor. Yani istifa edildiğinde de bazı durumlarda kıdem tazminatı alınabiliyor. Bu noktada emekli olanlar kendi isteği ile ayrılınca tazminat alıyor.

3600 den kimler yararlanabilir?

Tüm memurlar ve emeklileri bu haktan yararlanacak mı? sorusuna Noyan Doğan'ın yanıtı şu şekilde: Hayır; 3600 ek göstergeye yönelik yapılacak düzenleme öğretmen, hemşire, din görevlisi, polis ve yönetici konumunda olan memurları ve bu pozisyondan emekli olanların kapsayacak.

3600 den kimler faydalanabilir?

3600 ek göstergenin ne zaman çıkacağı merak ediliyor. Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlisi unvanlarında çalışanlar 3600 ek göstergeden faydalanabilecekler.

Kıdem tazminatı alabilir yazısı nasıl alınır?

Çalışmakta olduğunuz işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine, “Kıdem tazminatına esas yazıalmak istediğinizi belirtmelisiniz. SGK'dan alacağınız yazıyı işverene sunarak, kıdem tazminatınızı alıp ayrılacağınızı bildirmelisiniz.

SSK 3600 gün Yazısı kaç defa alınır?

Bu yazıyı birden fazla kez temin ederek 1 yıl aynı işverende çalışma koşulunu sağlamak şatı ile işten ayrılıp kıdem tazminatını birçok kez alabilir. Bunun önünde yasal olarak hiçbir kısıtlama yoktur.

Category:
Yazılarımız