5035 sayılı kanun mevzuat

5035 sayılı kanun nedir?

1048 vergi kodunun açılımı 5035 sayılı kanuna göre damga vergisi olarak bilinir. Bu vergi türü yapılan işlemler sonucunda kişilerden alınan ücretleri ve damga vergilerini kapsar. Bu vergi türünde bir ödeme gerçekleştirecekseniz öncelikle işlemleriniz için vergi kodları kullanılır.

5035 sayılı Kanuna göre damga vergisi neden alınır?

Damga vergisi, kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergilerdir. … Damga vergisinin alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imzalanabilir veya imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekmektedir.

5035 vergi kodu nedir?

1048 vergi kodu, ülkemizde 5035 sayılı kanuna göre damga vergisi ödeme işlemi olarak bilinmektedir.

Hizmet üzerinden alınan vergiler nelerdir?

Harcama Üzerinden Alınan Vergiler

  • Katma Değer Vergisi (KDV): Yasal oranı 'dur. – …
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV): Araba vb. araçlardan (spesifik veya advolorem) alınan vergidir.
  • BSMV: Banka, Banker ve Sigorta şirketlerinin yapmış oldukları muameleler (işlem) sonucu lehlerine geçen paralar.

Damga vergisi neden alınır?

Damga vergisi, taraflar arasında gerçekleştirilen her türlü resmi sözleşme sonucunda alınan bir vergi türüdür. Kişilerle kişiler, kişilerle kurumlar ve kurumlarla kurumlar arasında imzalanan, hukuki geçerliliği olan tüm sözleşmeler damga vergisine tabidir.

Damga vergisi hangi hallerde kesilir?

Damga vergisi tutarı neye göre hesaplanır? Damga vergisine konu olan kağıtların nüshasına göre damga vergisi hesaplanır. … İdareye sözleşmeyi ibraz eden kişi damga vergisini ödemekle yükümlü olur. Ayrıca damga vergisine konu olan sözleşmenin aslı kimde ise yine vergiyi o kişi ödemekle yükümlüdür.

9085 vergi kodlu trafik cezası nedir?

9085 vergi kodu trafik cezaları sebebiyle cezai işleme tabii tutulan kişilerden alınan vergidir. Eğer bir trafik cezası ödeyecekseniz ödemiş olduğunuz trafik cezası içerisindeki vergi kısmı 9085 vergi kodu adı altında değerlendirilir. …

Category:
Konum