Aile hukukundan doğan yükümlülükler nelerdir

Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülükler, Bakım, Eğitim veya Destek Olma Yükümlülüğünün İhlali, Gebe Kadının Terki, Çocuğun Ahlak, Güvenlik ve Sağlığının Tehlikeye Sokulması. … Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerin ihlali suçu, 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu'nda yer almayan yeni bir suç tipidir.

Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali nedir?

Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçunun cezası şu şekildedir: Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.233/1).

Aile düzenine karşı işlenen suçlar nelerdir?

Aile Düzenine Karşı Suçlar

  • Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğünün İhlali.
  • Çocuğun Soybağının Değiştirilmesi Suçu ve Cezası
  • Birden Çok Evlilik, Hileli Evlenme ve Dinsel Tören Suçu ve Cezası
  • Kötü Muamele Suçu ve Cezası
  • Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması Suçu.

TCK 233 şikayete tabi mi?

TCK Madde 233 Gerekçesi Maddenin birinci fıkrasında, aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, suç olarak tanımlanmıştır. … Bu suçtan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılması, şikâyete tabi tutulmuştur.

Terk suçu özgü suç mudur?

Terk suçu somut bir tehlike suçudur. Terk edilen kişi ölürse, neticesi bakımından ağırlaşmış suç gündeme gelecektir. Bu suçta korunan hukuki yarar, kişinin bedenine, sağlığına gelecek tehlikeleri önlemedir. Bu suç, gerek faili gerekse mağduru açısından özgü bir suçtur.

TCK nun 98 maddesi nedir?

TCK Madde 98 (1) Yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Kişilerin huzur ve sükununu bozma cezası nedir?

Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun cezası, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK m.123). … Mahkumiyet kararında belirlenen hapis cezasının ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması da mümkündür.

Güveni kötüye kullanma suçu şikayete tabi midir?

Güveni kötüye kullanma suçunun temel hali, şikayete tabi olması nedeniyle uzlaşma kapsamındadır. TCK m. 155/2'de yer alan suçun nitelikli hali ise şikayete tabi olmayıp re'sen soruşturma ve kovuşturması yürütüldüğünden uzlaşma kapsamında değildir.

Category:
Konum