Cumhuriyet dönemi eğitim

Cumhuriyet dönemi eğitim kurumları nelerdir?

Bu dönemde geleneksel eğitim kurumları, Tanzimat mektepleri, yani Batı tipi devlet okulları, azınlık, yabancı devlet okulları ve misyoner okulları bir arada bulunmaktaydı.

Cumhuriyet dönemi eğitiminin temel özellikleri nelerdir?

Eğitim demokratikleşmiştir. Özellikle tarih ve dil konularında milli amaca yönelme başlamıştır. Latin harfleri kabul edilmiştir. Kadın eğitimine önem verilmiş, bu alanda önemli gelişmeler sağlanmış ve karma eğitim gerçekleşmiştir.

Cumhuriyet dönemi eğitimin amacı nedir?

Cumhuriyet döneminde eğitimin başlıca amacı; her düzeydeki okullarda öğrencilere cumhuriyetçi ve demokratik bir siyasi eğitim vermek olmuştur.

Eğitimin ücretsiz olması hangi dönem?

24 Nisan 1926 tarih ve 822 sayılı kanunla lise ve ortaokul gündüz öğrencilerinden, öğrenim ücreti alınmamasına karar verilmiş ve bunun uygulanmasına 1926 – 1927 eğitim– öğretim yılında başlanmıştır. Böylece Türkiye'de yatılı okulları dışındaki ortaöğretim parasız hale gelmiştir (Cicioğlu, 1985, s.136).

Cumhuriyetin getirdiği eğitim ve öğretim hakkı nedir?

Eğitim Hakkı Herkesin eşit şartlarda eğitim almasını sağlayan haklar Cumhuriyet döneminde tanınmıştır. Bu sayede belirli bir zümreye özel olan okuma ve yazma tüm ulusa yayılarak toplumsal bilincin önü açılmıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında eğitim alanında yapılan yenilikler nelerdir?

Cumhuriyet Dönemi Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler

  1. 3 Mart 1924.
  2. 1 Kasım 1928. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ilan edildi. Eğitim öğretim laikleştirildi. Bütün okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlandı. Medrese ve okul ikiliğine son verildi.Okullarda kız-erkek ayrımı kaldırılmış, karma eğitime geçilmiştir.

Cumhuriyet dönemi eğitim felsefesinin temelleri hangi eğitim akımlarına dayanmaktadır?

Cumhuriyetin kuruluşu döneminde eğitim sistemi genelde pragmatik felsefeye ve onun eğitimde bir uzantısı olan ilerlemecilik akımına dayanır.

Category:
Insanlar