Düğünde takılan altınlar kimde kalır

Ziynet eşyaları veya düğün takıları arasında erkeğe takılanlardan, kadına özgü olanlar (bilezik, kolye, küpe, yüzük vs.) kadına; diğer ziynetler (çeyrek/yarım/tam altın gibi) ve paralar ise erkeğe aittir.Nov 30, 2021

Dinen dugunde takilan altınlar kimin olur?

Evlilik sırasında kadına takılan takılar kim tarafından takılmış olursa olsun kadına yapılmış olan bağış olarak kabul edilir. Bu sebeple evlilik sırasında kadına takılan tüm takılar kadının kişisel malı olup boşanma halinde kadın, eşi veya ailesi tarafından takılan takıları geri verme yükümlülüğü altında değildir.

Düğünde takılan altınları ne yapmalı?

Erkek düğünde kendisine takılan takıları evlilik birliği içerisinde kadına verirse bu takılar kadının kişisel malı olarak kabul edilir. Yargıtay, aynı zamanda kime takıldığı tespit edilemeyen takıyı, paylı mülkiyet sayıp eşler arasında paylaştırma yoluna gitmektedir.

Düğünde takılan altınlar geri istenir mi?

Düğünde eşlere takılan takılar ve değerli eşyalar ziynet eşyası olarak nitelendirilmektedir. Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre ziynet eşyası kişisel mal niteliğindedir ve yine 226. maddeye göre boşanma sonucu ziynet eşyaları diğer tarafta kalan eş, dava açarak bu alacağını talep edebilir.

Ayrılırken altınlar kimde kalır?

Tarafların birikim amacıyla almış oldukları altınlarda her iki tarafın da yasal hakkı vardır. Ancak erkek tarafından kadına ya da kadın eş tarafından erkek eşe alınan takı, altın bağışlanmış sayılacaktır. Bu nedenle dava açılarak evlilik birliği içerisinde alınan hediye takının iadesi talebiyle dava açılamaz.

Düğün takıları mehir yerine geçer mi?

“Damadın veya ana babasının geline taktıkları takılar örfenmehirden sayılıyorsa mehirdir, asla geri alınamaz. … Erkeğin ya da erkeğin ana-babasının “mehir” olarak geline verdiği mal ya da parayı geri isteme hakkı bulunmuyor ancak gelin isterse bunu kocasına bağışlayabiliyor.”

Kınada takılan para kimde kalır?

“Kadına özgü ziynet eşyaları, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindedir.

Kınada toplanan para kime ait?

“Kadına özgü ziynet eşyaları, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindedir.

Category:
Konum