Gaiplik kararı nedir

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden çok uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli bir olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine, mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.

Gaiplik kararı ne kadar sürede alınır?

Gaiplik kararının alınabilmesi için kişinin ölüm tehlikesi sonucunda kaybolması durumunda 1 yıl, uzun süre haber alınamaması durumunda 5 yıl beklenmelidir. Sonrasında mahkemeye yapılan başvuru sonrasında kişiyle alakalı bilgi sahibi olanların mahkemeye başvurması için bir ilan çıkartılır.

Gaiplik kararını kim karar verir?

Buna göre gaiplik kararı için yetkili mahkeme; kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeridir. Eğer Türkiye'de daha önce hiç yerleşmemişse; nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer mahkemesi yetkilidir. Böyle bir kayıt da yoksa; annesinin veya babasının bulunduğu yer mahkemesi yetkili olacaktır.

Gaiplikte kaç ilan yapılır?

Gaiplik ilanı kaç kez yapılır? Medeni Kanunun 33.maddesinde ilanın en az iki defa yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Bir kişiden uzunca bir müddet haber alınamaması durumu nedir?

Gaiplik kararı, ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş ya da kendisinden uzun bir süre haber alınamayan ve ölme olasılığı yüksek olan kişilerin, mahkeme kararı ile hukuki olarak kişiliğine son verilmesine denir. Gaiplik kararı, Medeni Kanun'un 32. maddesinde açıklanmıştır.

Gaiplik Mahkemesi ne kadar sürer?

Gaiplik Davası Kaç yıl Sürer? Gaiplik süresi kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolması durumunda kaybolma anından tam olarak 1 yıl süresidir. Bir yılın tamamlanması halinde mahkemeye dava için başvurmanız da mümkün olacaktır. Kişiden ancak 5 yıl boyunca haber alınamaması durumunda dava sonuçlanmış olacaktır.

Gaiplik kararı şartları nelerdir?

Bir kişiden uzun süreden beri haber alınamıyorsa, son haber alma tarihinin üzerinden 5 yıl geçmiş olmalıdır. Ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda ise ölüm tehlikesinin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olması gerekir.

Gaiplik kararı için nereye başvurulur?

Gaiplik kararının verilmesini haklar bu ölüme bağlı olan kişiler bir dilekçe ile asliye hukuk mahkemelerinden talep edebileceklerdir. Yetkili mahkeme ise hakkında gaiplik kararı istenen kişinin son yerleşim yeri mahkemesidir. Gaiplik kararını herkesin istemesi mümkün değildir.

Category:
Uzman Not Defteri