Iftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı

İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte asliye ceza mahkemesine dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.24 Jul 2021

Hangi durumlarda iftira davası açılır?

İftira atan kişilere iftira davası açmak için iftira suçunun işlenmiş olması gerekmektedir. İftira atılan kişinin bu konuda dava açabilmesi için, iftira atanın ''hukuka aykırı bir fiil işlemediğini bildiği durumlarda'' iftira atması gerekmektedir. …

İftira suçuna hangi mahkeme bakar?

Uzlaşma, suç isnadı altındaki şahıs ile suçun mağduru olan şahsın bir uzlaştırmacı aracılığıyla iletişim kurarak anlaşmasıdır. İftira suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir. İftira suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

İftira atanların sonu ne olur?

Nitekim Hz.Peygamber (sav): “İftira eden kimse zarara uğramıştır”74, “Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söyleyerek İftirada bulunursa, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allah Tealâ onu cehenneme sokar.”75 buyurmaktadır.

İftiraya maruz kalan kişi ne yapmalı?

Ayrıca iftira suçunun mağduru olan kişinin yazılı olarak da şikayet yoluna başvurabilmesi mümkündür. Bu durumda Cumhuriyet Başsavcılığına veya mahkemeye şikayet dilekçesi verilebilecekse de mahkemeye verilecek şikayet dilekçesi de savcılığa gönderilecektir.

Asılsız iftira cezası nedir?

İftira suçu ve cezası suç unsurlarının oluşması ve mahkemede kanıtlanması ardından düzenlenir. İftira atılan tarafın tanınan ve saygınlığı olan bir kişi olması, verilecek cezanın daha fazla olmasına sebep olur. İftira suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır.

İftira suçu nasıl ispatlanır?

İftira Suçu Nasıl İspatlanır? TCK 267 suçunda öncelikle iftira atılan kişinin ilgili fiili işlemediğinin sabit olması gerekir. Bu bir mahkeme kararı olabileceği gibi başka şekilde olması da mümkündür.

Hakaretten dava açılırsa ne olur?

Suçun şikayete tabi olması halinde, yani kamu görevlisi olmayan bir kişiye karşı hakaret halinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Suçun şikayete tabi şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.

Category:
Insanlar