Mürafaa ne demek

Sözlükte “dava açmak, alt mahkemenin kararına karşı üst mahkemeye başvurmak” anlamındaki ref' kökünden türeyen mürâfaa, fıkıh terminolojisinde tarafların hâkim/mahkeme önünde iddia ve savunmalarını ortaya koymalarını ifade etmek üzere, bazan da “dava açma, mahkemeye verme, bir kimseyi hâkime şikâyet etme, davacının …

Mürafaa duruşma ne demek?

ihtiyati tedbir kararı tarafların yokluğunda dosya üzerinden inceleme yapılarak verildi ise ihtiyati tedbir kararına ilişkin olarak yapılan itiraz neticesinde yapılan duruşmaya da mürafaa duruşması denmektedir.

Mürafaa talepli ne demek?

Iki yandan birinin ya da her iki yanın, yargıdan önce yargılıktan sözlü açıklamaları dinlemek amacıyle, duruşmaya çağrılmalarını istemeleri.

Yargıtayda Mürafaa nasıl yapılır?

On yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlerde, Yargıtay, incelemelerini uygun görmesi halinde duruşma yoluyla yapabilir. Duruşma gününden sanığa, katılana, müdafi ve vekile haber verilir. Sanık, duruşmada hazır bulunabileceği gibi, kendisini bir müdafi ile de temsil ettirebilir. şeklindedir.

Yargıtay duruşması nasıl olur?

Yargıtay, tarafların talepleri ve yukarıdaki yasal şartlarla bağlı olmaksızın, bilgi almak üzere resen de duruşma yapılmasına karar verebilir. Duruşma günü belli edilen hâllerde Yargıtay, tarafları veya gelen tarafı dinledikten sonra, taraflardan hiçbiri gelmemiş ise dosya üzerinde inceleme yaparak kararını verir.

Mürafa günü ne demek?

Duruşma günü, mahkemenin düzenlediği bir çağrı kağıdıyla PTT vasıtasıyla bu kişilere gönderilir. İlgililerin duruşmaya çağrılması dışında soruşturma aşamasında toplanmayan delillerin de toplanmasına tensip zaptı ile karar verilebilir. Duruşma, tensip zaptıyla belirlenen günde mahkemenin duruşma salonunda yapılır.

Yargıtay Mürafaa nedir?

Bidâyet mahkemelerindeki davalarda duruşma yapılması kural, Yargıtay'da ise istisnadır ve Yargıtay'da yapılan duruşma "mürâfaa" diye adlandırılır (Kuru, II, 1287-1301; IV, 3361-3368).

Yargıtay duruşma yapmak zorunda mı?

(1) Yargıtay, tarafların ileri sürdükleri temyiz sebepleriyle bağlı olmayıp, kanunun açık hükmüne aykırı gördüğü diğer hususları da inceleyebilir. (4) Yargıtay, ikinci fıkra hükmü ile bağlı olmaksızın, bilgi almak üzere resen de duruşma yapılmasına karar verebilir. … Yargıtay temyiz incelemesini dosya üzerinde yapar.

Category:
Konum