Çek ciro etmek

Çek ciro etmek bir alacağına karşılık çek alan tarafın, kendi vereceği için üçüncü tarafa devretmesidir. Piyasada ciro etmek olarak kullanılan bu kavram, çekin kullanım haklarının devredilmesi olarak da bilinmektedir. Çek ciro işlemi, halihazırda çekin kullanım hakkını elinde bulunduran kişi tarafından yapılmaktadır.02-Sept-2021

Çek ciro etmek nasıl olur?

Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.

Çekin arkası neden imzalanır?

Çekin arka yüzü aval veren kişi tarafından imzalanırsa bu imzalayan kişi, çeki bir nevi teminat altına almış olur. Böylece çeki elinde bulunduran kişi; lehtar, düzenleyen ve kendinden önceki avallerden (cirantalardan) hak talep edebilecektir.

Çek ciro etmek hangi hesap kullanılır?

101 Alınan Çekler Hesabının İşleyişi: Alınan çeklerin üzerindeki yazılı değerleri ile borçlu tarafa kayıt edilir, bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak tarafa kaydedilir.

Çek cirosu nasıl geçersiz sayılır?

Şeklen hamil görünmeyen bir kişinin yaptığı ciro geçersizdir. Yine çekin arka yüzünde bulunsa bile diğer cirolara çekte görünür şekilde bağlanmayan diğer cirolardan tamamen ayrı duran bir cironun devir fonksiyonundan söz edilemez.

Çekin muhatabı kimdir?

Çek düzenleyen sahibine "keşideci", çekin muhatabı ve meblağı alacak kişiye "lehdar", ödeme yapacak olan tarafa da "muhatap" denir. Bankada bir karşılığı olmadan düzenlenen çeklere "karşılıksız çek" denir. Çekin üzerinde lehdarın adı yazılı ise "nama yazılı çek", lehdarın adı bulunmuyorsa "hamiline çek" denir.

Çek ciro edilir mi?

Çekte ciro, ya çekten doğan hakkı bir başkasına devretmek suretiyle temlik cirosu şeklinde ya da çek üzerinde yazan tutarın tahsil edilmesi amacıyla bir kimseye yetki verilmesini sağlayan tahsil cirosu şeklinde yapılır.

Çekin gunu gelmeden bankadan tahsil edilir mi?

çekte vade olmaz. kanundan önce işin mantığına ve çek müessesesinin varlık sebebine aykırıdır. çekin üzerine yazılan tarih keşide tarihi olarak hüküm ifade eder. yani bugün (09.08.2019) keşide ettiğiniz bir çeke bugünün tarihi atılır ve ülke içinde 10 gün içinde tahsil edebilirsiniz.

Category:
Genel